Régi kiadások

 

Régi könyvA régi könyv – mint termékkategória – az antik és a használt könyv között helyezkedik el. A kategóriák közötti határvonal nem különíthető el tisztán, sőt helyenként erősen összemosódik.

A régi könyv mint olyan alapvetően nem a két-három éve kiadott műveket jelenti. Ha az ember csak kikapcsolódásként böngészget, a régi könyv szekcióban ugyanúgy találhat könnyed olvasmányokat, vallási kiadványokat, műszaki szakirodalmat, mint a frissebb könyvek között. Azonban a régi könyv, ha kopott is, sok esetben érzékelhetően mívesebb kidolgozású, összeszedettebb, és a valóságban is jóval hosszabb előkészítő munkát igénylő szakipari termék.

A nyomdaipar fejlődése is nyomon követhető a régi könyv kivitelezését megvizsgálva. Az aranymetszet szabályának betartása alapvető tipográfiai követelmény volt a könyvnyomtatásban. A kézi szedéssel készült könyveknél a könyvet oldalanként szedték ki. Betűről betűre öntött ólom-ón-antimon ötvözetből, tükörfordított betűkidolgozással. Ennek oka a magasnyomás technológiája, amelynél a nyomóformában a betűk kiemelkedtek a nyomási síkból. Tehát a kiemelkedő betűk rögtön a papírba préselték a festéket, ezáltal a papíron nyerte el olvasható formáját a tükörfordított szedés. Ezek a könyvek felismerhetők a betűkép papírba préselése miatti finom benyomódásról.

A magasnyomással készült régi könyv másik érdekessége, hogy a benne szereplő ábrák, képek szintén tükörfordított klisékkel készültek. A tartósság és az esztétikai igény miatt sok könyvet cérnafűzéssel és keménytáblás borítással kötöttek be, de néha még dombornyomott bőrkötéses darabokra is rábukkanhatunk a polcok rejtekén.

A régi könyv gyűjtői nemcsak a ritkaságokat, hanem akár ugyanazoknak a könyveknek különböző kiadásait is előszeretettel keresik. Vannak, akiket a bőrkötéses régi könyv ejt bűvöletbe, de akadnak olyanok, akik az első kiadásokat részesítik előnyben. A patinás kiadványok akár hosszú távú befektetésként is megállhatják helyüket.

Sokak számára a régi könyv második vagy harmadik kiadású könyvet is jelenthet, akár csak négy-öt éve megjelentet, de máshol nem fellelhetőt, ezért szintén a régi könyv kategóriába sorolható.