Ahol a kultúra rejtőzik

 

Maguk a könyvek egy tintával írott vagy festékkel nyomtatott, esetleg illusztrált lapokból, valamint az ezeket összefogó borítókból állnak össze. Anyaguk lehet papír, esetleg pergamen. Kivitelezésüket tekintve ragasztott kötésűek vagy keménytáblás cérnafűzöttek, esetenként kapcsosak.

A mai internetes világban az elektronikus könyvek is egyre inkább elterjednek, bár a monitor előtt való olvasás sokak szerint közel sem nyújt olyan élményt, mint amikor az ember a kezébe vesz egy jó könyvet, elnyújtózik, és így veti bele magát a képzelet világába.

Könyvek kölcsönözhetők könyvtárakból vagy megvásárolhatók könyvesboltokban, antikváriumokban, valamint az internetes áruházakban.

Bizonyos könyvek kimondottan gyerekek számára íródnak, például a mesekönyvek, gyerekverses könyvek, mondókás könyvek, színező és kifestő könyvek. Más könyvek a tanulást segítik elő. Ilyenek a történelmi tárgyú könyvek vagy a különböző ismeretterjesztő könyvek. A könyveket témájuk alapján két fő csoportba soroljuk – ezt a kategorizálást szinte minden könyvtár és könyvesbolt alkalmazza –, ez pedig a fikció és a nem fikció.

 

Fikció témájú könyvek

Az ilyen témájú könyvek történeteit pusztán a mű szerzője találta ki, de maga a leírt esemény sosem történt meg. Akad ugyan néhány olyan könyv is, mely valós eseményt dolgoz fel, azonban az író képzeletbeli karaktereket, párbeszédeket helyezett művébe.

 

Nem fikció témájú könyvek

Ezek a könyvek valós történeteken, tényeken vagy dolgokon alapulnak. Idetartoznak a szótárak, a szakácskönyvek, az iskolai tanulást elősegítő tankönyvek vagy az életrajzok.

 

A szépirodalom más nézőpontból

 

Életrajz

Egy konkrét személy életét bemutató alkotás, egy másik ember által elbeszélve.

 

Önéletrajz

Egy konkrét személy életéről szóló írás, melyet saját maga mond el.

 

Mese

Olyan kitalált történet, amelynek legtöbbször erkölcsi, tanító célzata van.

 

Fantázia

Olyan regények, elbeszélések, amelyeknek szereplői mitikus lények, boszorkányok, sárkányok, a helyszínek és események sok mindenben különböznek a valós világban megszokottól.

 

Népmese

Az ilyen elbeszélések tartalma néphagyomány útján, szájról, szájra öröklődött egy kultúrán belül. Az ilyen mesék alapjául babonák és természetfeletti karakterek szolgáltak.

 

Legenda

Könyvek, amelyek olyan történeteket dolgoznak fel, amelyekről úgy vélik, hogy megtörtént történelmi események, bár általában keveredik bennük a tény és a fikció. A legendák főhőse általában ember.

 

Mítosz

Tradicionális történet, amelyet egy adott kultúra vagy csoport szentnek és igaznak fogadott el. Központjában általában valamilyen isten vagy mitikus lény áll.