Egy kis történelem

 

Amikor az ősi civilizációkban feltalálták az írás rendszerét, szinte mindenre, amire csak írni lehetett, írtak is. Kőre, kerámiára, fakéregre, papiruszra.

Ezen feliratok tanulmányozása a történelemtudósok munkájának fontos része. Az alfabetikus írás Egyiptomban jelent meg hozzávetőlegesen 5000 évvel ezelőtt. Az ősi egyiptomiak gyakran írtak papiruszra, a Nílus folyó mellett honos növény levelére.

Kezdetben a szavak egybeíródtak, és nem voltak írásjelek. A szövegeket jobbról balra és balról jobbra írták, így a váltakozó sorok ellentétes irányban voltak olvashatók.

Az első könyv Kakai Nefertiti király nevéhez fűződik, akinek a számlakönyvei tekercset alkotó, összeragasztott papiruszlapok voltak. Akár papiruszból, pergamenből vagy papírból készült, a tekercs volt a könyv domináns formája a hellenisztikus, a római, a kínai és a héber kultúrában.

Később, a római kultúrában a modernebb kódex könyv vette át a tekercs könyv helyét, bár Ázsiában a tekercs sokkal tovább fennmaradt. A 3-4. századra a kódex könyv elfogadásának oka számos előnyének volt köszönhető, hiszen könyv formájának köszönhetően az anyag mindkét felére lehetett írni, ebből kifolyólag gazdaságos volt, hordozható és könnyen elrejthető, továbbá a keresztény írók a könyv eme formájával akarták megkülönböztetni magukat a papirusztekercset használó pogány szerzőktől.

A könyvnyomtatás megjelenése előtt minden egyes könyvet kézzel másoltak, ez a tény indokolta a könyv magas árát és ritkaságát. A IX. században egy 500 kötetes könyv már komoly gyűjteménynek számított.

Az első igazi könyv lapjai pergamenből vagy borjúbőrből készültek, míg a könyv borítója bőrrel bevont fából.

A modern könyv papírból készül, általában fehér vagy halványsárga papírból, a könyv borítója pedig szintén papír alapú, de kivitelezését tekintve lehet ragasztott kötött, vagy keménytáblás cérnafűzött. A XX. század közepére az európai könyvgyártás elérte az évenkénti 200 000 címet.

Eltekintve a könyv elsődleges céljától, az olvasástól, a könyv más célokat is szolgálhat. Tekinthetjük például műtárgyként, tanszerként vagy használhatjuk egy szoba díszeként.