Antikváriumok kínálata

 

Az internet globális piacot nyitott a régi és használt könyvek eladására és vételére, ám a valódi, kézzel fogható antik könyv böngészésének örömét még mindig nem tudja helyettesíteni.

Az antik könyv kifejezés nemcsak a 1900-as évek elején vagy még korábban kiadott könyvekre utal, hanem jelenthet használt, újabb megjelenésű könyveket is.

 

Ritka antik könyv története, fogalma

 

1995 előtt a legtöbb könyvgyűjtő besétált a hozzá legközelebb eső antikváriumba, és megvásárolta a számára szükséges könyveket. A kereskedő ellátta őket az antik könyv katalógusával is, abban a témában, amely az érdeklődési körüknek leginkább megfelelt.

A könyvkereskedők együttműködtek, és így könnyebben megtalálták az antik könyv körén belül azt az alkotást, amelyiket a vásárlóik kerestek. 1995 tájékán útjára indult egy találmány – az úgynevezett internet –, amelynek köszönhetően a vásárlóknak már nem kellett többé katalógusra várniuk, egyszerűen csak meglátogatták az általuk érdekesnek talált weboldalakat, és megrendelték a keresett könyveket.

Azután valami történt, amit mind az eladó, mind a vásárló észrevett: számos antik könyv, amelyekről korábban úgy gondolták, hogy igen ritka darabok, hirtelen nagyon is gyakori megjelenést mutattak a könyvpiacon. Másolatok tucatjai bukkantak fel, ennek következtében az ilyen antik könyv értéke hirtelen visszaesett.

A legtöbb ritkaságszámba menő antik könyv, amelyeket az interneten a hozzá nem értő könyvdílerek meghirdettek, vagy nem is létezett, vagy nem az a kiadás volt, amit az eladó állított. Ennek ellenére biztosan állítható, hogy ma is vannak antik könyv ritkaságok, melyek előbb vagy utóbb ismét feltűnnek a piacokon és az antikváriumokban.

Amennyiben Ön az a vásárló, aki értékeli az antik könyv lapjainak, kötésének érintését, és szereti az antikváriumokra jellemző, a régi könyvekből áradó illatot, akkor Ön nagyon jól ismeri azt az emberi értelmet háttérbe szorító különleges érzést, amikor egy halom felfedezetlen kincs között keresgélve igazi értékekre lehet találni.