Nosztalgia

 

Más korok stílusába, életérzésébe enged betekintést az antikvár könyv. A múzeumok tárlatai, szobrok, festmények, bútorok, valamint az antikvár könyv, mind-mind a régmúltat idézi, egy csipetnyi érintés a kultúra halhatatlanságából. Közülük legkönnyebben az antikvár könyv vihető haza.

Kényelmes fotel mélyén, kellemes körülmények között a jól megválasztott antikvár könyv időutazásra vihet minket. A régi korok útleírásai, vadásznaplói, egy rég elmúlt világ küzdelmes, a maihoz képest elmaradott, szinte már nomád életének leírása, vagy a technikai fejlődés érzelmileg is megérintheti az olvasót.

Az antikvár könyv olvasásával az adott kor nyelvi, nyelvtani fordulatait vizsgálva részesei lehetünk a nyelvfejlődés állomásainak, sőt a nyelvújítók munkáját megelőző időszak nyomataiból sok mai szó eredetével is tisztába kerülhetünk.

Egy adott szakág, például a műszaki vagy orvostudományok irodalma évszázados tévedései is mosolygásra késztethetik az olvasót. Esetleg fordítva, a mai és az orvosi antikvár könyv bizonyos tételeinek összehasonlításakor lehetséges, hogy úgy gondoljuk, a régi inkább működik.

Mai felgyorsult világunk igen kevéssé engedi a régi, visszafogott, több évig tartó udvarlási szertartásokat, a romantikus antikvár könyv azonban segíti a régi idők nyugodt, bár néha intrikus párválasztási világának megismerését. Hazánk történelmének valós, elferdítetlen eseményeit is leginkább az antikvár könyv azon darabjai ismertethetik meg velünk, amelyek az akkor élt szerzők tollából kerültek nyomtatásba.

Mint tudjuk, maga a Biblia is az utóbbi ezer évben diszkrét, de folyamatos változtatásokon ment keresztül. Más vallások írott, nyomtatott emlékei is az antikvár könyv oldalain vihetnek minket közelebb a hit alapforrásához, ezáltal torzításmentes képet nyújtva a hit alaptéziseiről.

Csak ajánlható mindenki számára az őt érdeklő témakörök más forrásból, például antikvár könyv által való megismerése. Ahogy a technika világában a rég elfeledett ötletek átgondolása, újraértékelése sok hasznos szabadalomhoz vezetett már a XX. században is. Gondoljunk csak Orffyreus Perpetuum Mobile találmányára. Működött vagy csalás volt, ki tudja. Ám ezen az elven, mágnesek kombinációjával a mai napig is kísérleteznek vele.