Antik ritkaságok

 

Az antik könyv meghatározása igen nehéz. Ennek oka, hogy a régi könyv kategóriával erőteljes átfedést mutat.

Az antik könyv gyűjtői sok esetben befektetésként vásárolják a könyveket, nem csak különleges ritkaságukért. A lexikonok – főleg hiánytalan sorozatban – a könyvtárszobák becses díszeivé válhatnak szerető, gondos kezekben. Az antik könyv általában magán viseli az idők nyomát, emiatt még ritkaságként is nagy árszórásban szerezhetők be, állapotuktól függően. Természetesen a hiánytalan, sérülésmentes, eredeti állapotú antik könyv képviseli a legnagyobb értéket. Az antik könyv értékét az esetleges dedikációk is növelhetik.

Amennyiben a kiválasztott darab sérült, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen hazánkban is kiváló könyvrestaurátorok tevékenykednek.

Az antik könyv lapozgatása közben a régi metszetek, az igényes tipográfiai kivitelezés is magára vonhatja figyelmünket, a régi mesterek mesterségbeli tudásának gyöngyszemei ezek, esztétikai érzékük akár évszázadok múltán is megérinthet bennünket. Itt kissé más nézőpont került ugyan előtérbe, de az antik könyv és maga a könyv, a tudás szeretete szintén nagy húzóerő lehet az antik könyv megvásárlásával kapcsolatos döntésünk meghozatalában.

Legyen akár vallási, történelmi, műszaki érdeklődési körünk, a múlt ezen relikviái mindenki számára adhatnak, mutathatnak a saját területükön új nézőpontokat, egy letűnt kor más realitásából szemlélve.

Összegezve a fentebb leírtakat, az antik könyv megvásárlása, birtoklása az élmény és a tudat mellett, hogy megmentettünk valamit a régi korok tudásából, értékeiből, hosszú távú jó befektetésnek is bizonyulhat számunkra. Az internet világából üdítő kiruccanást tehetünk a polcok között válogatva, az antikváriumi régi könyv illatát beszippantva, a papír maitól valamelyest eltérő felületét tapintva, gyermekeinknek más értékrendet is mutatva.